Tatakrama Basa Sunda Sacara Gurat Badagna Diwangun Ku

Tatakrama Basa Sunda Sacara Gurat Badagna Diwangun Ku

TAtakrama basa sunda sacara gurat badagna di wangun ku … ​

Daftar Isi

1. TAtakrama basa sunda sacara gurat badagna di wangun ku … ​

Jawaban:

Tatakrama yang dikenal dalam Basa Sunda atau biasa disebut Undak Usuk Basa Sunda (UUBS) secara umum terbagi atas dua jenis, yaitu Basa Hormat/ Lemes (Bahasa Halus), dan Basa Loma (Bahasa Akrab/Kasar) . Dalam Pembahasan UUBS di Kongres Basa Sunda tahun 1986 di Cipayung, Bogor atau disebut TATAKRAMA BASA SUNDA menyebutkan delapan ragam penggunaan Basa Sunda.

Penjelasan:

semoga bermamfaat

2. Tatakrama basa sunda sacara gurat badagna diwangun ku

Ragam Basa Hormat / Lemes

Ragam Basa Loma.

Ragam Basa Hormat / Lemes biasanya digunakan untuk cerita sama seumuran atau sama orang yang lebih tua.

Ragam Basa Loma biasanya digunakan untuk cerita kepada orang yang sudah akrab atau Loma.

#maaf kalo salah

3. Tatakrama basa Sunda sacara gurat badagna diwangun ku …

Jawaban :

Tatakrama Basa Sunda sacara gurat badagna diwangun ku ada dua ragam bahasa.

yaitu :

Ragam Basa Hormat / Lemes Ragam Basa Loma.

penjelasan:

Ragam Basa Hormat / Lemes biasanya digunakan untuk cerita sama seumuran atau sama orang yang lebih tua. Ragam Basa Loma biasanya digunakan untuk cerita kepada orang yang sudah akrab atau Loma.

Dulu, tatakrama bahasa Sunda harus ada ke delapan ragam bahasa, yaitu enam ragam bahasa Sunda lemes sama dua ragam bahasa Sunda kasar atawa loma. Tapi kiwari sudah sacara resmi dinas bahasa Sunda ngan saukur ada dua ragam basa, saperti disebutkan di atas.

dulu juga istilah Tatakrama Bahasa Sunda disebutnya Undak-usuk Bahasa Sunda, tapi kiwari istilah Undak-usuk Bahasa Sunda sudah diganti jadi Tatakrama Basa Sunda.

Dina Ragam Basa Hormat / Lemes ada dua rupa basa lemes, yaitu bahasa lemes untuk diri sendiri sama bahasa lemes untuk teman . Sedangkan dina Ragam Basa Loma nggak ada bedanya antara basa loma untuk diri sendiri sama basa loma untuk teman.

Di bawah ini contoh kalimat Ragam Basa Hormat / Lemes jeung Ragam Basa Loma:

1. Pun lanceuk bade mulih ka Bandung dinten enjing (Ragam Basa Hormat / Lemes pikeun ka batur).

2. Simkuring bade wangsul ka Bandung dinten enjing (Ragam Basa Hormat / Lemes pikeun ka diri sorangan).

3. Kuring rek balik ka Bandung poe isuk (Ragam Basa Loma).

4. Tatakrama basa sunda sacara gurat badagna di wangun ku? A.ragam basa loma jeung basa hormatB.ragam basa cohag jeung basa hormatC.ragam basa hormat keur sorangan jeung keur baturD.ragam basa loma jeung basa hormat keur ka baturTolong di jawab beserta alasannya trima kasih…

A.ragam basa loma jeung basa hormat

5. Pikeun maham tatakrama basa Sunda, pék jawab panahandap ku cara milih a, b, c, atawa d anu dianggap pangbener1. Tatakrama basa Sunda sacara gurat badagna diwangun kua. ragam basa loma jeung basa hormatb. ragam basa cohag jeung basa hormatC. ragam basa hormat keur sorangan jeung keur baturd. ragam basa loma jeung basa hormat keur ka baturTatakrama basa Sunda maksudna pikeun ….a. ngawilah-wilah jalmab. ngahargaan saluhureunc. silihargaan jeung sasamad. ngahormat ka atasan3. Tatakrama basa Sunda baheula mah disebut….a. panta-pantana basab. undak-usuk basalomesna basa​

Jawaban:

1.a)ragam basa loma jeung basa hormat

2.c)silihargaan jeung sasama

3.b)undak usuk basa

6. aya 3 wangun tatakrama basa sunda nyaeta?​

Jawaban:

basa loma jeung basa hormat

7. Aya 3 wangun tatakrama basa sunda nyaeta

Jawaban:

basa loma jeung basa hormat

8. 1.Mun urang paguneman jeung batur, biasana sok make tatakrama basa. Nurutkeun harti kecapna tatakrama basa teh nyaeta ? 2.Tujuan ngagunakeun tatakrama pikeun ……. Ka nu diajak nyarita. 3.Gurat badagna tatakrama Bahasa sunda diwangun ku …….. jeung …… ​

Jawaban:

1 hehehehe

2ku

3 ge ,guy

Penjelasan:

ini benar pelajaran

9. Tatakrama basa sunda sacara gurat badagna di wangun ku? A.ragam basa loma jeung basa hormat B.ragam basa cohag jeung basa hormat C.ragam basa hormat keur sorangan jeung keur batur D.ragam basa loma jeung basa hormat keur ka batur Tolong di jawab beserta artinya trima kasih…

Jawaban:

A

Penjelasan:

ragam basa loma jeung basa hormay

10. Pancén 6Pikeun maham tatakrama basa Sunda, pék jawab pananyahandap ku cara milih a, b, c, atawa d anu dianggap pangbenerna!1. Tatakrama basa Sunda sacara gurat badagna diwangun ku ….a. ragam basa loma jeung basa hormatb. ragam basa cohag jeung basa hormatC. ragam basa hormat keur sorangan jeung keur baturd. ragam basa loma jeung basa hormat keur ka batur2. Tatakrama basa Sunda maksudna pikeun ….a. ngawilah-wilah jalmab. ngahargaan saluhureunC. silihargaan jeung sasamad. ngahormat ka atasan3.Tatakrama basa Sunda baheula mah disebut ….​

Jawaban:

1. a. ragam basa loma jeung basa hormat

2.b. ngawilah-wilah jalma

11. handap ku cara milih a, b, c, atawa d anu dianggo1. Tatakrama basa Sunda sacara gurat badagna diwangun ku ….a. ragam basa loma jeung basa hormatb. ragam basa cohag jeung basa hormatC. ragam basa hormat keur sorangan jeung keur baturd. ragam basa loma jeung basa hormat keur ka batur2. Tatakrama basa Sunda maksudna pikeun ….a. ngawilah-wilah jalmab. ngahargaan saluhureunC. silihargaan jeung sasamad. ngahormat ka atasan3. Tatakrama basa Sunda baheula mah disebut ….a. panta-pantana basab. undak-usuk basaC. kasar-lemesna basad. basa loma jeung hormat1Kuringkalarah​

jawaban

acc

Penjelasan:

semoga membantu

12. Gurat badagna tatakrama bahasa sunda kabagi 3 golongan

Gurat badagna tatakrama basa Sunda kabagi 3 golongan nyaeta basa lemes, basa loma jeung basa kasar. Sabenerna basa kasar henteu kaasup kana tatakrama basa Sunda. Jadi, sabenerna dina tatakrama basa Sunda ngan aya dua ragam basa nyaeta nu disebut ragam basa hormat / lemes jeung ragam basa loma. Aturan ngeunaan ragam basa dina basa Sunda disebut tatakrama basa Sunda anu baheula mah sok disebut undak usuk basa Sunda.

Pembahasan

Dina undak usuk basa Sunda malah kungsi aya nepi ka dalapan ragam basa nyaeta genep mangrupa ragam basa lemes jeung dua mangrupa ragam basa loma jeung kasar. Tapi, kiwari geus sacara resmi ditangtukeun yen dina tata krama basa Sunda ngan aya dua ragam basa nyaeta ragam basa hormat / lemes jeung ragam basa loma.

Dina ragam basa hormat / lemes aya dua rupa basa lemes nyaeta basa lemes pikeun kasorangan jeung basa lemes pikeun ka batur. Ayana ragam basa dina basa Sunda lain pikeun ngabeda beda jalma, tapi pikeun ngahormat ka kolot atawa ka saluhureun jeung ngajen ka anu sahandapeun atawa anu sapantar.  

Pelajari lebih lanjut Tatakrama Basa Sunda brainly.co.id/tugas/11761324 Undak usuk Basa Sunda https://brainly.co.id/tugas/11533355 Ragam bahasa Sunda brainly.co.id/tugas/320344

__________

Detil Jawaban

Kelas : VIII

Mapel : Bahasa Sunda – Bahasan Budaya Sunda

Bab : 6

Kode : 8.13.6

Kata Kunci : Tatakrama basa Sunda

13. Sakumaha anu geus ditetelakeun samemehna sacara gurat badagna, kekecapan dina tatakrama basa Sunda teh diwangun ku ragam basa hormat diwangun ku ragam basa hormat keur sorangan jeung ragam basa hormat keur batur. Pek larapkeun kecap-kecap di handap ieu kana wangun kalimah nu merenah! Kagungan Mulih Candak Tuang Bumi​

Jawaban:

Sakumaha anu geus di tetelakeun di luhur sacara gurat badagna, kekecapan dina tatakrama basa sunda teh diwangun ku ragam basa loma jeung ragam basa hormat. Ragam basa hormat diwangun ku ragam basa hormat keur sorangan jeung ragam basa hormat keur ka batur.

Ragam basa loma, contona : balik, dahar, imah, indit, sare jeung sajabana. Conto kalimat : urang keur dahar jeung babaturan.

Ragam basa hormat keur ka sorangan, contona : wangsul, neda, rorompok, mios,mondok. Conto kalimatna : rorompok simkuring mah nya kieu we ayana.

Ragam basa keur ka batur ,contona : mulih, tuang, bumi, angkat, kulem. Conto kalimat : Hayu atuh tuang heula di bumi simkuring.

14. Tatakrama basa sunda sacara gurat badagnadiwangun kua. Ragam basa loma jeung basa hormatb. Ragam basa cohag jeung basa hormatc. Ragam basa hormat keur sorangan jeung ka baturd. Ragam basa loma jeung basa hormat keur kabatur​

Jawaban:

d.Ragam basa loma jeung basa hormat keur ka batur

Penjelasan:

semoga membantu

15. Tatakrama basa Sunda teh diwangun ku ragam basa….. , …… jeung…… Jawab secepatnya pliiisss

Jawaban:

tata Krama bahasa Sunda terdiri dr ragam bahasa ,…..,Jeung,…….

bahasa Sunda terbagi menjadi 2 jenis yaitu :bahasa galus(basa hormat/lemes)

bahasa akrab /kasar(basa lima)

MAAF KLO SALAH

16. tatakrama basa sunda secara gurat badagna diwangun ku

Kategori Soal : Bahasa Sunda
Kelas : – (SMP)
Pembahasan :

Tatakrama basa Sunda secara gurat badagna diwangun ku dua ragam basa utama, nyaeta nu disebut Ragam Basa Hormat / Lemes jeung Ragam Basa Loma. Dina Ragam Basa Hormat / Lemes aya dua rupa basa lemes nyaeta basa lemes keur ka sorangan jeung basa lemes keur ka batur nu saluhureun atawa nu dipikahormat.

Istilah Tatakrama Basa Sunda baheula mah sok disebut oge Undak-usuk Basa Sunda. Dina Undak-usuk Basa Sunda kungsi aya nepi ka dalapan ragam basa Sunda, nyaeta genep ragam basa lemes jeung dua ragam basa loma atawa kasar. Tapi ayeuna dina Tatakrama Basa Sunda sacara resmi geus ditangtukeun ngan aya dua ragam basa Sunda.

17. Sacara gurat badagna pandanda Sora Dina aksara Sunda kabagi?​

Jawaban:

mohon maaf kk kalo bikin pertanyaan bisa pke bhs indo?

18. Tatakrama basa sunda sacara gurat badagna di wangun ku? tolong di jawab

Tatakrama Basa Sunda sacara gurat badagna diwangun ku dua ragam basa, nyaeta anu disebut Ragam Basa Hormat / Lemes jeung Ragam Basa Loma. Ragam Basa Hormat / Lemes biasana digunakeun pikeun nyarita jeung anu saluhureun atawa anu dipikahormat. Sedengkeun Ragam Basa Loma biasana digunakeun pikeun nyarita jeung jalma anu geus akrab atawa loma, saperti jeung babaturan sapopoe anu geus akrab.

Pembahasan

Baheula, dina tatakrama basa Sunda kungsi aya nepi ka dalapan ragam basa, nyaeta genep ragam basa Sunda lemes jeung dua ragam basa Sunda kasar atawa loma. Tapi kiwari geus sacara resmi dina basa Sunda ngan saukur aya dua ragam basa, saperti disebutkeun di luhur. Baheula oge istilah Tatakrama Basa Sunda teh disebutna Undak-usuk Basa Sunda, tapi kiwari istilah Undak-usuk Basa Sunda geus diganti jadi Tatakrama Basa Sunda.

Dina Ragam Basa Hormat / Lemes aya dua rupa basa lemes, nyaeta ba
sa lemes pikeun ka diri sorangan jeung basa lemes pikeun ka batur. Sedengkeun dina Ragam Basa Loma teu aya bedana antara basa loma pikeun diri sorangan jeung basa loma pikeun ka batur. Di handap ieu conto kalimah anu ngagunakeun Ragam Basa Hormat / Lemes jeung Ragam Basa Loma:

Pun lanceuk bade mulih ka Bandung dinten enjing (Ragam Basa Hormat / Lemes pikeun ka batur). Simkuring bade wangsul ka Bandung dinten enjing (Ragam Basa Hormat / Lemes pikeun ka diri sorangan). Kuring rek balik ka Bandung poe isuk (Ragam Basa Loma).

Pelajari lebih lanjut

Tatakrama Basa Sunda brainly.co.id/tugas/11761324 Undak usuk Basa Sunda https://brainly.co.id/tugas/11533355 Ragam bahasa Sunda brainly.co.id/tugas/320344

__________

Detil Jawaban

Kelas : VIII  

Mapel : Bahasa Sunda – Bahasan Budaya Sunda  

Bab : 6  

Kode : 8.13.6  

#JadiRankingSatu

19. Tatakrama basa sunda sacara gurat badagna di wangunku

Tatakrama basa Sunda sacara gurat badagna di wangunku dua ragam basa, nyaeta ragram basa hormat / lemes jeung ragam basa loma. Aturan ngeunaan ragam basa dina basa Sunda sacara resmi disebut Tatakrama Basa Sunda. Samemehna aturan ngeunaan ragam basa dina basa Sunda sok disebut Undak usuk basa Sunda.

Pembahasan

Dina ragam basa hormat / lemes aya dua rupa basa lemes nyaeta basa lemes keur ka sorangan jeung basa lemes keur ka batur. Jadi, sanajan sacara resmi ragam basa nu aya dina basa Sunda teh ngan aya dua, dina praktekna eta ragam basa teh bisa jadi aya tilu rupa. Di handap ieu conto kalimah anu ngagunakeun ragam basa Sunda anu merenah:

Sim kuring dinten enjing bade mios ka Bandung (ragam basa hormat / lemes keur ka sorangan)Pun bapa dinten enjing bade angkat ka Bandung (ragam basa hormat / lemes keur ka batur)Kuring poe isuk rek indit ka Bandung (ragam basa loma)  

Ayana ragam basa hormat / lemes jeung loma dina basa Sunda teh akibat pangaruh basa Jawa anu dimimitian utamana waktu sabagean daerah Sunda aya dina kakuasaan karajaan Mataram Islam. Di daerah Sunda aya daerah anu henteu kungsi diparentah ku karajaan Mataram Islam nyaeta daerah Banten.

Kusabab daerah Banten henteu kungsi diparentah ku karajaan Mataram Islam, basa Sunda nu aya di daerah Banten rada beda jeung basa Sunda lianna nu aya di daerah saperti Tasikmalaya, Bandung, Garut jeung Ciamis. Pikeun masarakat Sunda lianna, basa Sunda nu aya di daerah Banten dianggap rada kasar.    

Pelajari lebih lanjut

Tatakrama Basa Sunda brainly.co.id/tugas/11761324 Tingkatan bahasa dalam bahasa Sunda brainly.co.id/tugas/6748792 Ragam bahasa Sunda brainly.co.id/tugas/320344

__________

Detil Jawaban

Kelas : VII

Mapel : Bahasa Sunda – Paguneman

Bab : 1

Kode : 7.13.1

Kata Kunci : Undak usuk basa Sunda

20. Tatakrama basa Sunda sacara gurat badagna diwangun ku …A Ragam basa cohag jeung basa hormatB Ragam basa loma jeung basa hormat keur baturC Lagam basa loma jeung hormatD Ragam basa hormat keur sorangan jeung keur batur​

* Mugia tiasa bermanfaat 🙂

Video Terkait